EngHunFas

 

A gyapjú - amiért szeretettel ajánljuk

A gyapjú az emberiség egyik legrégebben használt alapanyaga, napjainkban is nélkülözhetetlen anyag, ezért fontosnak tartjuk megismertetni mindazon tulajdonságait, ami egészségünkre pozitív hatást jelenthet.

Rövid ismertetőnket a gyapjú iránti szeretetünk inspirálta.

Íme a gyapjú!

Az emberiség bizonyíthatóan már 25 ezer éve ismeri és használja a gyapjút. A történelmi emlékek szerint Asszíriába, Babilóniába, majd Egyiptomba és Fönícia felé terjedt a gyapjú feldolgozásának művészete.

A legnagyobb gyapjúfeldolgozó országok között ma is Olaszország áll az élen, köszönhetően talán a Leonardo da Vinci által feltalált mechanikus szövőszéknek, amely már az ő idejében is irigylésre méltó textilfeldolgozó hatalommá tette Itáliát.

Nem véletlen tehát, hogy a DEMKO® termékeiben a világ legjobb minőségű olasz gyapjúi kerülnek feldolgozásra.

A gyapjúból készült termékek, mint mindennapjaink hűséges társai, úgy védik a testünket, az egészségünket, az életünket. Különleges, ősi anyag, többet tud minden más textil alapanyagnál. Sivatagi hőségben éppúgy védte a vándorokat, mint téli fagyban a zord vidékek embereit. A juhász gyapjúsubája télen meleget adott, nyáron kifordítva a hőségtől védett. A sírós kisgyermek megnyugszik puha gyapjúra fektetve, népi megfigyelések szerint pedig gyapjúba burkolva megszűnnek az izületi fájdalmak.

Minőségi élet nem létezhet gyapjú nélkül.

Ki adja a gyapjút?

A bárány, vágjuk rá magabiztosan. A válasz helytálló is lehet, ha csupán egy-egy felhasználási területre gondolunk, de valójában a kasmír kecske, az angora kecske és nyúl, a teve, a láma, vagy az alpaka is ide tartozik. A DEMKO® gyapjútermékek gyártása során a legkiválóbb báránygyapjú alapanyagot használjuk, az alkalmazási területtől függően. Így számunkra a juhok bírnak jelentőséggel osztályozás szempontjából.

A juhfajtákat három jelentős csoportra oszthatjuk: merinói, keresztezett és őshonos fajták.

A merinói juh gyapjútermelés szempontjából a legkiválóbb fajta. Spanyol eredetű, innen került Ausztráliába, valamikor az 1700-as évek vége felé. A gazdák hosszú és igen gondos tenyésztőmunkával érték el azt a szintet, hogy ma már egyes tenyészállataik a nemzetközi aukciókon nagy összegekért cserélnek gazdát. Magas finomságú gyapjújukat kizárólag textil alapanyagként használják fel.

A keresztezett fajták a merinói és az őshonos juhok leszármazottai, húsuk éppolyan keresett, mint szőnyegek és takarók alapanyagának szánt gyapjújuk.

Az őshonos fajtáknak a hús- és gyapjúigény kielégítése mellett a tejgazdálkodásban is fontos szerepük van. Gyapjútermésük durvaszálú, népviseleti ruhák, ágybetétek, matracok készítésére alkalmas.

Miért kivételes tulajdonságú a gyapjúszál?

 

Elsősorban a gyapjú bonyolult felépítése, fizikai és kémiai szerkezete ad magyarázatot arra, hogy miért nevezik a természet csodájának. A gyapjúszál egy középszálból áll, amelyet orsó alakú szarucellák vesznek körül. A gyapjúszál rugalmasságát és erősségét a különleges fehérjéből felépülő velőállományának köszönheti.
Finomsága szerint a közép-európai osztályozás az ABC betűit használja a megkülönböztetésre, az angol és francia jelzésben számokat találunk. A legelterjedtebb talán az angol finomsági fok jelölés, amely az „s” – hanks (fonalköteg, gombolyag) szóból ered.

A 64’s  például azt jelenti, hogy 1 kg gyapjúból 64 km fonal nyerhető ki. Ha 100’s jelzésű, akkor 1 kg gyapjú 100 km fonalhosszt ad ki, és így tovább. Ha egy kamionnyi 100’s jelű gyapjúból fonalat készítünk, a kapott 400.000 km fonalhossz éppen a Föld-Hold közötti távolság.

Hogy milyen erős lenne ez a szál? A gyapjú nem a magas szakítószilárdságáról híres, és bár nem készítenek belőle halászhálót vagy vontatókötelet, nyújthatóság, hajlíthatóság vagy rugalmasság szempontjából mégis kivételes értékeket mutat.

A DEMKO® gyapjú kiválóságát

-         nedvtűrő képessége (külső rétege vízálló, míg önsúlyának 33%-áig is képes a keletkező vízgőzt felvenni), légzése, ezáltal környezeti nedvesség szabályozása

-         természetes hőszabályozása, szellőztethetősége (télen fűt, nyáron hűt)

-         fájdalomcsillapító, nyugtató hatása (kiváló klímaszabályozó tulajdonságokkal bír, javítja a bőr, a végtagok vérellátását)

-         antiallergén (antisztatikus, öntisztuló, atkamentes, testbarát tulajdonságai és magas lanolintartalma miatt)

 

tulajdonságai adják.

 

Miért nélkülözhetetlen a gyapjú mindannyiunk számára?

Mert a gyapjú harmóniát teremt az ember és a természet között. Harmóniát, amit éjszaka a gyapjú természetes burkában pihenve testünk minden porcikája élvezhet, míg kifejti az kivételes ápoló és gyógyító hatását.

A jó alvás természetes életerőt és energiát ad.

 

 

DEMKO® FEDER
 


Share